Manuelni Menjač Ili Automatski Menjač

 

Prilikom iznajmljivanja ili kupovine automobila, mnogi vozači će se pitati da li uzeti automobil sa manuelnim ili automatskim menjačem. Zašto se postavljaju mnoga pitanja pri izboru menjača i šta treba uzeti u obzir prilikom izbora? Počnimo sa manuelnim menjačem.

Manuelni menjač

 

Struktura ovog menjača uključuje kvačilo. Da biste promenili stepen prenosa, potrebno je pritisnuti pedalu kvačila, promeniti stepen prenosa i ponovo pustiti kvačilo. U novim automobilima, brzina se menja bez problema, a kvačila odlično funkcionišu čak i kod neiskusnih vozača. Manuelni menjači često imaju urađene žlebove, takozvane staze po kojima se ručica pomera. Ali s vremenom se troše granice ovih žlebova, pa se često istrošene ivice mogu jasno prepoznati prilikom kupovine polovnih automobila.

Vremenom se pouzdanost kvačila pogoršava, što se manifestuje kao smanjenje prenosa snage od motora do menjača. Ako je greška u menjaču, onda to može biti veliki problem. Često se dešava da se menjač ne može popraviti, pa je bolje da ga potpuno zamenite. U praksi, međutim, to se retko dešava. Ako je problem u kvačilu, onda je popravka lakša i jeftinija. Često se dešava da je potrebno zameniti samo lamelu kvačila. Praksa je pokazala da zamena delova kvačila eliminiše neke probleme, ali se stanje ne popravlja u potpunosti. Stoga je puno bolje zameniti i neke prateće delove. Ponekad ovakva preventivna zamena može puno koštati.

manualni-menjac

Prednosti i mane

 

Međutim, uz sve to, manuelni menjači prenose punu snagu motora na točkove, što se ne može reći za sve automatske menjače. Na kraju krajeva, ispostavlja se da je održavanje manuelnih menjača jeftinije i često se dešava da su ovakvi menjači veoma dugotrajni. Ipak, prilikom kupovine polovnih automobila, budite veoma pažljivi. Ponekad je teško utvrditi da nešto nije u redu sa menjačem ili kvačilom, ali kasnije se možete žaliti. Još jedan nedostatak manuelnog menjača je vožnja van standardnih puteva. Prilikom vožnje po neudobnim putevima ili vožnje van asfaltiranih puteva, vozači se mogu osećati neugodno. Često dolaze u situaciju da moraju da obraćaju pažnju na puno toga što ne sreću u redovnoj vožnji. Ako ste vozač početnik, tada sve može izgledati vrlo teško. Ovo može uneti dodatnu nervozu. Zbog toga treba izbegavati problematične situacije.

Dodatna prednost manuelnih menjača se pokazuje na klizavim podlogama, kao što su sneg ili led na putu. U ovakvim situacijama često je bolje imati manuelni menjač, jer se tako lakše kontroliše proklizavanje točkova, naročito prilikom pokretanja vozila. Drugi slučaj je šlepanje vozila. Ako niste iskusan vozač, ne preporučujemo da šlepate drugo vozilo ako imate automatski menjač.

Automatski menjač

 

Sada pogledajte prednosti i mane automatskog menjača. Mnogi kažu da treba jednostavno da sedite i vozite u automatskom modu. Najčešće ćete voziti ovako: sednete, pritisnite pedalu kočnice, pomerite ručicu menjača u položaj “D”, pustite pedalu kočnice i vozite.

Upotreba automatskih menjača je veoma pogodna za vožnju u gradu. Naročito to vole da koriste predstavnice nežnijeg pola i veoma mladi vozači. Pogodan je i na neujednačenim putevima. Nije potrebno stalno pritisnuti kvačilo da savladate sledeću neravninu ili nagib. Lagano gurnite pedalu kočnice i automobil vozi polako napred.

Što se tiče nedostataka automatizovanog prenosa, najčešće se spominje skupo održavanje. Automatski menjač se ne može popraviti, treba ga potpuno zameniti. Međutim, zamena nije jeftina. Ponekad je bolje kupiti drugi (polovni) auto nego promeniti stari menjač. Ovde treba napomenuti da ni promena klasičnog menjača nije jeftina. Često su delovi, a ako tu dodamo i “ruke” za popravku klasičnog menjača, skupi kao da radite “generalku” motora.

automatski-menjac

Održavanje je bitno

 

Ovo je veoma bitna stvar na koju početnici (a i oni malo iskusniji) često zaborave, a ponekad i pokušaju da zažmure. Stanje menjača mora se kontinuirano pratiti. Proverite nivo ulja. Redovno menjajte ulje u menjaču. Ne pokušavajte da šlepate druga vozila ako nemate iskustva. Pazite kada vozite po snegu, vodi ili blatu. Proveravajte gume koje štite menjačku kutiju. Idite redovno na servise.

Razmatrajući sve argumente “za” i “protiv”, možete odlučiti koji menjač vam najviše odgovara. Sve mane koje su nekada imali automatski menjači, polako nestaju. Udobnija vožnja poslednjih godina se često povezuje sa automatik vozilima. Ukoliko se dvoumite, mi ćemo vam rado pomoći. Najam automatik vozila nije skuplji u odnosu na vozila sa manuelnim menjačem. Često su automatik vozila udobnija i bolje opremljena. Zbog toga imamo veliki izbor automatik vozila u našem voznom parku.

KONTAKT CENTAR

Budite slobodni da nas kontaktirate na sledeće načine

offices

KANCELARIJE

Mije Kovačevića 10, BEOGRAD, 11000

Banjska 13/14, BEOGRAD, 11000

social_networks

DRUŠTVENE MREŽE