Kako stići do Drača, albanskog primorija?

Možda ste rešili da svoj godišnji odmor provedete na albanskom primorju, pa želite da znate kako najlakše kolima da stignete do Drača? Vožnja autobusom je dobra sa jedne strane, pošto ne morate da razmišljate i neko drugi vas vozi, dok kola daju komfor, mogućnost da se ne prilagođavate nijednoj grupi sa kojom putujete, već da krenete kad hoćete i da stanete da odmorite isto kada vi to želite. Ali, da biste tu nameru sproveli u delo, morate znati kojim putem stići do Drača.
Postoji više načina, jedan od njih jeste da vozite preko Severne Makedonije, proći ćete i kroz Skoplje, pa nije loše da tu napravite pauzu i da se upoznate sa glavnim gradom bivše jugoslovenske republike. Makedonci su narod koji je veoma prijatan, topao i srdačan, tako da ćete biti veoma prijatno iznenađeni.

 
skoplje

Drugi način da se stigne do Drača jeste preko Čačka i Zlatibora, autoputem, zatim preko Crne Gore i više mesta u toj državi, pa ćete kod Skadra ući na teritoriju Albanije. Ako biste nas pitali koji put je najbrži i najbezbedniji, tada bismo svakako rekli da je to kroz Skoplje i Severnu Makedoniju. Isto tako, treba voditi računa i koliko ćemo vremena provesti u putu, pa birati put koji je najbrži. I taj zahtev može da ispuni put kroz Makedoniju, pošto se vozi autoputem, gde razvijate veliku brzinu a on je dosta dug.
Ukratko, to bi izgledalo ovako – od Beograda vozite pravo do Skoplja, a zatim od Skoplja nastavljate autoputem ka Tetovu i Ohridu, da biste zatim prešli na teritoriju Albanije na graničnom prelazu Kjafasan.
Ovde je u pitanju magistrala. Kada se vozite na ovaj način, preporuka jeste da napravite pauzu da biste posetili prelepi Ohrid, i uživali u čarima ovog jezera. Sami Makedonci često dolaze na Ohrid i uvek su iznova oduševeljeni, a zamislite onda sebe, ako nikada niste posetili to jezero. Odmor od puta uvek dobro dođe, i možete da probate neke makedonske specijalitete, pa čak i da prenoćite na ovoj teritoriji, da biste povratili snagu i energiju za nastavak vožnje.

Ohridsko jezero

Vozači koji su već prošli do albanskog primorja preko Severne Makedonije, ističu da putovanje nije previše teško, zato što se dosta vozi auto putem. Isto tako, neretko se ostaje po par dana na samom Ohridu, a ne samo da se prenoći. Poenta je da se do Ohrida, iz Beograd, zaista stiže bez ikakavih većih problema, tako da je to olakšavajuća okolnost.

Drugi način kojim stižete do Drača jeste preko Čačka i Zlatibora, i do Crne Gore preko Bijelog Polja, Kolašina i Podgorice. Kod Skadra se ulazi u Albaniju. Ovaj put jeste zaista predugačak, i sa dosta krivina, i to je naročito posle Zlatibora, pa kroz Crnu Goru, pa će vam odmor biti neophodan.
Postavlja se pitanje, gde se odmoriti? Na Zlatiboru je možda prerano, jer još nećete biti umorni, tako da je možda idealno pred ulazak u Crnu Goru, ili u samoj Crnoj Gori.
Drač je mesto koje je velika turistička atrakcija u Albaniji, tako da zaista vredi posetiti ovo mesto i uživati u svemu što ono može da vam pruži kao turistima.

KONTAKT CENTAR

Budite slobodni da nas kontaktirate na sledeće načine

offices

KANCELARIJE

Mije Kovačevića 10, BEOGRAD, 11000

Banjska 13/14, BEOGRAD, 11000

social_networks

DRUŠTVENE MREŽE