Zimske Gume Da Ili Ne?

 

Zimske gume bi trebalo da se obavezno koriste u hladnijim godišnjim dobima, ali mnogi vozači zadržavaju letnje gume tokom cele godine. Kako piše “Autocar”, u svetu se stavovi o korisnosti zimskih guma menjaju, pa se na tržištu sve više traže. U blogu agencije NEVIAN rent a car Beograd, prenosimo vam neka zanimljiva mišljenja zašto su zimske gume potrebne.

zimske-gume-na-putu

Zimske gume su bile i ostaju aktuelne

 

Jednu stvar koju svi od detinjstva znamo o smenama godišnjih doba, to je da su ona sezonska pojava kojoj se priklanjamo kako znamo i umemo. To znači da će gume za zimu i dalje biti nezaobilazna tema pred svaki zimski period, a nabavka zimskih guma glavna briga savesnih vozača svake naredne sezone.

Ipak, bez obzira na sve to, svaki put nanovo postaje aktuelno pitanje da li su zimske gume zaista potrebne? I da li su vredne svih tih troškova koji idu uz njih? Protivnici zimskih guma pitaju se da li su zimski pneumatici zaista korisniji od letnjih kada se putevi pretvore u zamrznute kaljuge?

„Autocar“ piše da je do skora veliki deo njihovog tima bio skeptičan na samo pominjanje zimskih guma. Oni su bili skloni da veruju kako proizvođači automobila i pneumatika nastoje da potrošačima nametnu nešto što nam nije potrebno. Međutim, kada su došli u priliku da testiraju neke tipove guma za zimu, njihova mišljenja su se promenila.

Koliko su zimske gume zaista korisne?

 

Usledili su testovi u kojima su proveravane zimske gume u određenim (zimskim) uslovima i na raznim vozilima. U vezi toga prenosimo neka njihova iskustva i zapažanja:

  • Automobil sa zimskim gumama se odmah ponašao drugačije tokom vožnje.
  • Bilo je mnogo udobnije voziti se na ravnom putu.
  • Čitav automobil se ponašao kao da je odjednom oslobođen svih stega.
  • Dok je snežilo, sa zimskim gumama moglo se bilo gde zaustaviti, usmeri ili ubrzati.
  • Auto se ponašao kao da su putevi samo malo mokri a ne prekriveni snegom.

Koja je poenta investicije u zimske gume?

 

Pokušajmo to sagledati na ovaj način:

Zamislite kada puteve zatrpa sneg i vozila se zaustave u nepreglednoj koloni, koliko će nepredviđenih i iznenadnih troškova tada nastati? Zamislite koliko bi bilo bolje da se vozila i dalje normalno kreću kao da se baš ništa nije desilo?

Razlika u doživljaju nakon svake zamisli je ta razlika koju mogu stvoriti zimske gume kada ih imate u pravo vreme na pravom mestu! Ako ovako gledamo na pitanje nabavke zimskih guma, onda nam neće tako teško pasti zamena letnjih guma sa zimskim.

Možemo li leti voziti auto sa zimskim gumama?

 

Možemo, ali je mnogo bolje da ih preko leta odložimo i sačuvamo za zimu. U suprotnom će se, bez neke realne potrebe, brzo istrošiti.

Koje su prednosti zimskih guma na snegu u ​​poređenju sa letnjim gumama?

 

Na automobilima sa pogonom na zadnje točkove gume namenjene za vožnju zimi drastično poboljšavaju sve performanse vožnje u zimskim uslovima. Najveće razlike su, svakako, u kočenju i vuči i to više od 50% u korist zimskih pmeumatika.

Da li mi trebaju zimske gume na prednjim točkovima na kojima je pogon?

 

Da, mada poboljšanja nisu tako sjajna kao što su na zadnjim točkovima na kojima je pogon. Ipak, zimske gume su korisne i na prednjim točkovima na kojima nije pogon, pogotovo za bolje kočenje na klizavom putu.

Guma-za-zimu

Da li su zimske gume pogodne za vožnju po kiši?

 

Da, zimski pneumatici znatno poboljšavaju kočenje, vuču i držanje automobila na bilo kojoj temperaturi ispod 5° C, čak i na suvom, a na mokrom putu, na niskim temperatura razlika je više nego očigledna.
Izvor: Autocar.co.uk: winter tyre tips

Kao najbolji vozni park i najpovoljniji rent a car za iznajmljivanje automobila u Beogradu, agencija NEVIAN rent a car Beograd Srbija, svoja vozila redovno servisira i kompletira sezonskom opremom. Vozila iz voznog parka NEVIAN su apsolutno pouzdana i uvek spremna za vožnju i u najtežim zimskim uslovima.

KONTAKT CENTAR

Budite slobodni da nas kontaktirate na sledeće načine

offices

KANCELARIJE

Mije Kovačevića 10, BEOGRAD, 11000

Banjska 13/14, BEOGRAD, 11000

social_networks

DRUŠTVENE MREŽE