Automobili Zimi, Kako Ih Održavati?

 

Automobili zimi mogu izazvati razne neprijatnosti ukoliko ih na vreme ne pripremimo za ekstremne uslove vožnje. Sa temperaturama koje u zimskim mesecima padaju ispod nule svakako morate misliti kako da zaštitite sebe i vaš automobil od nepotrebnih nevolja.

Automobili zimi: Kako sačuvati auto zimi?

 

Zimska vožnja povećava brigu za automobil, tako da je jako važno da se pre svake vožnje uverite da je sa autom sve u redu i da sa sobom nosite sve što vam može zatrebati. Priprema auta za zimu i održavanje automobila tokom zime podrazumeva zaštitu šoferšajbne od smrzavanja, voskiranje auta, zaštitu zaptivki, brava i šarki na automobilu i mnogo toga još.

Nekoliko pravovremenih provera u velikoj meri smanjuju mogućnost iznenadnog kvara i vožnju po ledu i snegu čine manje stresnom. Mere zaštite u vreme kada je to lakše i jeftinije,  pomažu da kasnije izbegnete mnogo skuplje izdatke u nekim složenijim uslovima.

U nasatavku su preporuke i saveti agencije NEVIAN rent a car Beograd za pripremu auta za vožnju u zimskim uslovima.

Osnovne provere pre početka zime

 

Pre dolaska zimskih dana proverite ulje u motoru, nivo rashladne tečnosti, stanje guma i ispravnost svetala. Popravite ili obnovite sve što je potrebno. Ako automobil još niste servisirali, obavite to pre nego što temperature drastično padnu.

Proverite sve sisteme auta na vreme, jer vam neće biti prijatno da usred zime saznate da vam, na primer, grejanje zadnjeg vetrobranskog stakla ne radi.

Zaštitite boju i metalnu konstrukciju vašeg automobila

 

Granulacija na putevima postavljena da bi sprečila njihovo zaleđivanje, može prouzrokovati koroziju na nezaštićenim delovima automobila. Zato je veoma korisno da, pre početka zimske sezone, otklonite pojavu rđe i najsitnija oštećenja na farbi.

Posvetite posebnu pažnju unutrašnjosti svog automobila, kako biste otklonili potencijalne opasnosti koje bi iznutra mogle izazvati ili ubrzati koroziju na donjem delu vašeg vozila.

Proverite antifriz

 

Ako automobil nema propisanu količinu antifriza, može doći do velikog kvara ako termometar padne ispod nule. Utvrdite kakvu vrstu i smešu antifriza trebate i proverite da li na hladnjaku, crevima i vodenoj pumpi nema curenja ili neke druge štete.

automobili-zimi

Proverite akumulator vašeg automobila

 

Ako primetite da automobil slabije startuje motor pri nižoj temperaturi, vaša baterija za napajanje je na putu da izdahne. Što pre je dovedite u red ili zamenite sa novim napajanjem. Ako se akumulator automobila brzo prazni zbog neke greške ili odvoda struje uzrokovanog alarmnim sistemom i slično, razmislite da li vam je isplativije uložiti u punjač ili rešiti uzrok.

Održavajte sistem za svetla

 

Ako znate da su farovi vašeg automobila oštećeni i nefunkcionalni, ozbiljno razmislite o njihovoj zameni sa ispravnim kompletom. Nosite rezervne sijalice u automobilu kako ne biste ostali bez svetala baš kada najviše zatrebaju. Stariji automobili mogu imati samo korist od nadogradnje na moćnije sijalice, ali pazite da nove budu kompatibilne sa sistemom.

Proverite kočnice

 

Neobični zvukovi, vibracije i mekane pedale kočnica, uz primetno povećanje udaljenosti za zaustavljanje, su ozbiljni znakovi da kočioni sistem vašeg vozila hitno traži vašu pažnju. Zaustavno rastojanje se znatno povećava na ledenim i snežnim putevima. Istrošene ili neispravne kočnice sve to dodatno pogoršavaju pa je najbolje da ih što pre dovedete u red.

Obratite pažnju na gume

 

Stanje i kvalitet pneumatika dramatično utiče na to kako će se vaš automobil ponašati na zimskim putevima. Pažljivo ih pregledajte i zamenite ih ako su vidno izlizani ili na njima postoje znakovi oštećenja. Razmislite o nabaci kvalitetnijih zimskih guma, ako je moguće. Dobre zimske gume čine vožnju po ledu manje stresnom i znatno sigurnijom.

Održavajte uredno vidljivost i preglednost

 

Jedna od najvećih opasnosti kojima su izloženi automobili zimi je nedostatak vidljivosti. Obavezno zamenite sve brisače koji su u lošem stanju, dopunite tečnost za pranje vetrobrana sa zimskom mešavinom i uvek imajte pri ruci čiste krpice za brisanje stakla i retrovizora.

Pogledajte da li ima naprslina na vetrobranskom staklu, jer one na hladnoći mogu iznenada da postanu mnogo veće. Nosite rezervni pribor za pranje i brisanje vetrobranskog stakla koje se može iznenada zatamniti od soli i nanosa sa guma automobila ispred vas.

Podmažite sve zaptivke, brave i šarke

 

Automobili zimi trpe niske temperature koje mogu prouzrokovati zamrzavanje zaptivača vrata i potpuno blokirati otvaranje vrata. Ne koristite vazelin koji oštećuje gumene delove zaptivki. Bolje je da koristite namensko sredstvo za negu gumenih delova automobila. Jako je korisno da silikonskim sredstvom na vreme podmažete šarke, brave i ostale slične spojeve na autu. Nemojte za to koristiti VD-40, jer mu to nije prava namena.

Automobili zimi treba da imaju komplet za preživljavanje

 

Nakon što završite pripremu auta za zimu, poželjno je da se pozabavite pripremom paketa za posebne okolnosti. Spakujte još rezervnih sijalica, kablove za prespajanje akumilatora, kvalitetnu svetiljku sa rezervnim ulošcima, svetleći prsluk, toplu odeću, vez za vuču, punjač za telefon, čokoladu i flaširanu vodu. Ako zaglavite u nekom zastoju, ovo će vam olakšati situaciju.

Ukoliko planirate vožnju kroz čudljive zimske oblasti, pored lanaca za gume, ponesite par drvenih dasaka, lopatu, stari tepih. Sve to može pomoći u pomeranju auta zaglavljenog u snegu. Napravite i mali izbor univerzalnog alata i sitnijih rezervnih delova za svaki slučaj.

 
Automobili zimi mogu da prirede neka neprijatna iznenađenja. Zato spakujte nepromočiv mantil i jake rukavice da ih imate prilikom postavljanja lanaca, zamene gume ili nekih drugih spoljnjim intervencijama na kolima.

Saveti: Automobili zimi – Izvor: https://www.autocar.co.uk/winter-car-maintenance-tips

KONTAKT CENTAR

Budite slobodni da nas kontaktirate na sledeće načine

offices

KANCELARIJE

Mije Kovačevića 10, Beograd, 11000

Banjska 13/14, Beograd, 11000

social_networks

DRUŠTVENE MREŽE